Без категорії

Марина з Надією сиділи на веранді та пили лимонад. – Слухай, Надю, я помітила, що мій Толік поводиться дуже дивно, – почала скаржитися подрузі Марина. – В сенсі дивно? – перепитала Надя. – Ну, він виходить розмовляти по телефону в іншу кімнату, часто залишається ночувати у матері, – пояснювала Марина. – І що тут дивного? – не зрозуміла подруга. – А найдивніше сталося, коли ми їхали з Толіком машиною з магазину, – раптом сказала Марина, зробила паузу, щоб зібратися з думка і все розповіла подрузі. Надія вислухала її і аж рота відкрила від почутого

Марина з Надією сиділи на веранді та пили лимонад. Легкий вітерець не допомагав від спеки. Толік мав приїхати ще півгодини тому, Марина дзвонила йому, але телефон був вимкнений.

– А якщо з ним щось сталося? – переживала Марина.

– Що наприклад? – запитала подруга.

– Не знаю. Може коли їхав на машині, то сталася якась біда наприклад, чи… Не переконуй мене фантазувати, мені й так погано, – роздратовано сказала Марина.

– Ось тільки не треба зганяти невдоволення на мені.

– Ти маєш рацію, – зітхнула Марина. – Вибач. Знаєш, ти і тоді мала рацію, коли казала, що Толік якийсь дивний. Коли розмовляти по телефону, йде, щоб я не чула, про що він говорить. Коли питаю, відповідає, що це по роботі. Минулого тижня сказав, що ночуватиме у матері. Знаєш, вона в нього вічно нездужає. А вчора вона зателефонувала, коли ми їхали машиною. Толік увімкнув гучний зв’язок, а його матуся сварилася, що її синочок зовсім забув, цілий місяць не з’являвся.

Толік, звичайно, пояснив, що мати нездужає і багато чого забуває, але, на мою думку, мати його зовсім не нездужає. Думаю вона цілком здорова. Ось тільки просила передати привіт Марійці. Я спитала в нього, хто така Марійка, а він сказав, що вона мене так кличе.

– Так, я знаю, що деякі люди вважають імена Марія та Марина одним і тим самим ім’ям, – засміялася Надія.

– Можливо, – зітхнула Марина.

На подвір’я в’їхала машина.

– Ну ось, твоя пропажа з’явився. Даремно тільки наводиш паніку, – сказала Надія. – Піду я. Якщо що, дзвони, прийду.

Марина зіскочила, перекинувши пластмасовий стілець, побігла сходами прямо в обійми до свого Толіка. Надія пройшла повз, помахавши Толіку рукою: «Привіт, бувай». Неприязнь у них була взаємна.

– Де ти пропав? Я ж турбуюся. І телефон відключений, – поцілувавши Толіка, торохтіла Марина.

– Ну, ти ж знаєш, я відключаю телефон на роботі. А ввімкнути забув. Що в нас сьогодні смачненького?

– Ти так багато працюєш, любий! Може, варто більше уваги приділяти мені? – кокетливо сказала Марина.

– Вибач, я кар’єрист, – засміявся Анатолій.

Наступного тижня після вечері Марина та Анатолій взяли собаку та пішли гуляти на річку. Толік кидав палицю, а песик довго її шукав, але знаходив і ніс палицю Марині.

– Слухай, а він не вважає мене господарем, – образливо сказав Толік.

– Знайшов на що ображатись. Я його підібрала зовсім маленьким цуценям, він толком їсти не вмів ще. Виростила. Звичайно, він мені палицю несе. А тебе часто нема вдома. Ти для нього гість.

Анатолій щось хотів відповісти, але в нього задзвонив телефон. Він глянув на екран і сказав:

– Ідіть, я вас наздожену.

Марина з собакою пішла досить далеко, а Анатолій так і не наздогнав їх. Вона повернулася, але Толіка ніде не було. Марина здивувалася, не знайшовши машини у дворі. Телефон Толіка знову було вимкнено. Чесно кажучи, ці дивні речі почали турбувати, захотілося обговорити це з кимось, і Марина зателефонувала Надії.

Надя така людина, її вмовляти не доводиться. Живе Надія з чоловіком та сином неподалік. Вона свого часу і підказала Марині купити сусідній будинок. Господарі терміново виїжджали і будинок продавали дешево. Отак подружки і виявилися сусідами.

Попиваючи чай, Надія слухала скарги подруги.

– Може, він занедужав і не хоче тобі говорити? – припустила вона.

– Та ну яке? Він ніколи не скаржився на здоровʼя, – відповіла Марина.

– Ну, тоді у нього є коханка, – висунула версію подруга. – Інакше який сенс так шифруватись, їхати в нікуди, телефон відключати?

– Я йому за рік так набридла? І як дізнатись?

– Запитай прямо, – розвела руками Надія.

Анатолій з’явився вдома під ранок, тихенько роздягнувся і ліг спати. Марина не витримала, спитала:

– Куди ти поїхав? У тебе є коханка?

Анатолій залився сміхом, сміявся до сліз:

– Коханка? Мені тебе однієї вистачає.

Марина не розуміла, що смішного у її питанні, вона ніяк не очікувала такої реакції від Толіка. Образилася. Сон зовсім пройшов, довелося підвестися і зайнятися домашніми справами. Анатолій заснув, наче нічого й не було.

А що вона знала про нього? Так, власне нічого. Познайомились на концерті. Де працює Анатолій, вона досі до ладу не знає. Не знає жодного його друга. Знає, що є мати, але особисто не знайома. Все. 

– Хто він насправді? – раптом спантеличилася Марина.

Зазвичай інтернет знає все. У соцмережах Анатолія не було, але Марина шукала когось з таким самим прізвищем. Не може людина жити без родичів. І знайшла дівчину, звати Марія. Щоправда, фотографії дворічної давності, але сімейний стан – одружена. Є згадки, що чоловіка звуть Анатолієм.

Марина написала Марії в особисте повідомлення: Це ваш чоловік? та відправила фото Анатолія. Дивно, але відповідь прийшла одразу: «Мій. З ним щось сталося? Він рано поїхав до друга. Сказав, що в нього щось трапилося, потрібна допомога».

Марина засміялася та написала: «Все добре з вашим чоловіком, спить. Друг теж цілком здоровий. Скоро ваш чоловік приїде додому.

Ось так Марина виявила, що коханка якраз вона. Тепер зрозуміло, чому так сміявся Толік.

Марина розбудила його і випровадила зі свого життя.

Джерело