Без категорії

Марина Миколаївна повернулась з роботи, переодяглася, приготувала вечерю. Жінка сіла за кухонний стіл, щоб перевірити зошити своїх учнів. Раптом почувся звук вхідних дверей, що відчинилися, Марина вирішила, що повернувся її син Олег. – Олеже, йди мий руки і будемо вечеряти. Я твій улюблений плов приготувала! – гукнула жінка до сина.  А за хвилину на Марину Миколаївну чекав сюрприз, що повнісю змінив її звичне життя

Марина Миколаївна сиділа за кухонним столом та перевіряла зошити. Почувши звук вхідних дверей, що відчинялися, вона вирішила, що повернувся Олег. Відпивши чай, вона продовжила роботу. А за хвилину на неї чекав сюрприз, що змінив звичне життя.

– Мамо, познайомся, Наталка – моя дівчина. Ми плануємо жити разом, – сказав Олег, зайшовши на кухню.

Від почутого Марина Миколаївна застигла. Окинувши дівчину суворим поглядом, вона зрозуміла – дівчина, що стоїть перед нею, точно не рівня красивому і освіченому хлопцю. Та й реакція дівчини видалася їй дивною. Відчувалося ніби вона трохи переживає від зустрічі з  Мариною Миколаївною, але щосили намагається справити гарне враження. А вчителька з 35-річним стажем добре вміла вловлювати емоції і на дух не переносила вдавання. Свою майбутню невістку вона не злюбила з перших секунд.

Тим часом син, як ні в чому не бувало, попросив приготувати чаю і чогось смачненького до нього. Але Марина Миколаївна пішла в кімнату, гучно зачинивши  двері.

З кухні долинали схлипи та заспокійливий шепіт сина. Марина Миколаївна зрозуміла, що майбутня невістка плаче. Але ображеній матері було однаково. В глибині душі вона давно розуміла, що не за горами той момент, коли Олег приведе до будинку потенційну наречену. Тим більше, маючи симпатичну зовнішність та чарівність, син користувався увагою протилежної статі.

До Наталії він вже мав кілька подруг. Але, бачачи, що дівчатка не налаштовані на серйозні стосунки з Олегом, Марина Миколаївна спокійно ставилася до подібних юнацьких «романів».

А тут материнський інстинкт підказував – справа серйозна, ця особа – не чергова пасія для прогулянок. Знов встав перед очима цей образ – руде, рідке волосся, стягнуте в хвостик, абсолютно непомітне обличчя. Про таку зовнішність говорять: “На вулиці зустрінеш, і уваги не звернеш”. Не могла Марина Миколаївна змиритися з тим, що супутницею сина, в якого було вкладено багато сил, стане ця непоказна дівка.

Олег застав матір, коли вона стояла біля вікна з щільно стиснутими губами.

– Мамо, ну що ти справді? Що тобі зробила Наталка? Ти її зовсім не знаєш.

Марина Миколаївна відчула, як у ній здіймається чергова хвиля образи.

– Вона розумна, господарська. Планує вступити до медінституту. Я давно таку шукав.

Від цих слів Марині Миколаївні аж стало зле.

– Ми давно зустрічаємося, я просто не хотів тебе знайомити раніше. Наталя живе в передмісті в старенькому будинку, а з близьких у неї нікого не залишилося. Батьків не стало три роки тому, бабуся минулого року пішла. Я люблю її, мамо, і… ми скоро одружимося.

Ця звістка стала останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння.

– Замовкни! Досить! – Почала вигукувати жінка до сина, що застиг від несподіванки. – Не можу і не хочу більше бачити ні тебе, ні її!

Олег, знаючи свою матір, вийшов із кімнати і тихо зачинив за собою двері.

Суботнього ранку Марину Миколаївну розбудив запах звареної кави та свіжої випічки. На кухні на неї чекав стіл, накритий до сніданку. Але турбота дівчини не зуміла розтопити душу свекрухи. Відпивши каву, Марина Миколаївна помітила, що вона не така міцна як завжди.

– Але, Марино Миколаївно, міцна кава Вам протипоказана, – сказала Наталка і швидко вийшла з кухні.

“Цього ще не вистачало!”, – подумала жінка, намагаючись заглушити наростаюче роздратування, – “Перший день у будинку, а вже командує!” Теж мені спеціаліст знайшлася. А навіщо цей не розумний їй про моє здоров’я розповів?».

Марина Миколаївна не могла знайти собі ні спокою, ні заняття. Так, Олег її не обманув, Наталя справді виявилася дуже господарською та здібною. Цілий день вона займалася домашніми справами – готування, прання, похід за покупками до магазину. При цьому дівчина намагалася виявляти максимум делікатності, щоб не виглядати надто нахабною. Здавалося б мрія будь-якої свекрухи. Але Марину Миколаївну, яка звикла бути єдиною господаркою в будинку, ця ситуація просто не давала спокою. Вона повільно ходила по квартирі, все більше відчуваючи себе чужою.

Якось, коли Наталки не було вдома, Марина Миколаївна зайнялася черговою спробою «виховати» сина:

– Ось побачиш, Олеже, що вона ще себе проявить. Невже ти не розумієш, що їй потрібна лише квартира? Заради чого ще подібна дівчинка зустрічатиметься з хлопцем, який старший за неї майже на п’ять років? До того ж у якої нічого немає свого – ні машини, ні майна. Думаєш вона на зовнішність твою повелася чи її здивував твій багатий внутрішній світ?

Олег, який спробував переконати матір у зворотному, незабаром не став стримувати своїх емоцій. Трапилася велика сварка. Обстановка була гнітючою. Марина Миколаївна та син ходили як чужі, вранці ледь киваючи один одному на знак вітання.

За тиждень хлопець коротко повідомив, що вони з Наталкою з’їжджають і житимуть окремо від матері. Зовні Марина Миколаївна прийняла цю новину без жодних емоцій, вдавши, що їй все одно.

Однак порятунок квартири від Наталки, і набуття втраченого статусу повноцінної господині будинку, не повернули спокій Марині Миколаївні. Ревнощі не давали їй спокою.

Жінка сподівалася, що молодята не зможуть довго жити разом. Рано чи пізно підступна особа виявить свою сутність та відкриє справжнє обличчя. А Олег, повернувшись до матері, плакатиме, і проситиме вибачення. Вона дуже сподівалася на те, що ситуація дасть синові гарний урок.

Минув рік. Олег із Наталкою продовжували своє самостійне життя. Рідкісні дзвінки були єдиним зв’язком між сином і матір’ю. Тому раптовий дзвінок із незнайомого номера застав Марину Миколаївну зненацька. Дзвонила Наталка.

Виявилося, що вона в пологовому будинку і скоро вона має народити.

Кинувши всі справи, схвильована Марина Миколаївна приїхала на вказану адресу. А за кілька годин стала бабусею чарівної дівчинки.

Тільки-но побачивши свою онучку, сувора вчителька відразу забула всю неприязнь, яку відчувала до своєї невістки. Лише радість від появи онуки та ніжність переповнювали її душу.

А потім, Наталка розповіла про зміни, які відбулися у їх із Олегом житті.

З’ясувалося, що згодом Олег майже перестав бувати вдома, посилаючись на постійні відрядження та велике навантаження вечорами на роботі. А якось зізнався, що любить іншу, свою начальницю. Вже кілька місяців він живе в іншому місті. А Наталя повернулася до себе додому.

Донедавна працювала у газетному кіоску, щоб мати хоч якісь гроші. Олег обіцяв надати допомогу, коли народиться дитина. Але на дзвінок Наталки із пологового будинку, відповів, що відпочиває за кордоном, коли повернеться, передзвонить.

Гіркота і сором охопили Марину Миколаївну до сліз. Не сміючи підняти на Наталку очі, вона намагалася зрозуміти в чому помилилася, виховуючи сина. Їй було соромно за Олега. Вона навіть подумати не могла, що син покине вагітну наречену заради нового захоплення. Нарешті жінка глянула на Наталку.

Непоказна зовнішність, що раніше породжувала бурю емоцій і негативу, раптом здалася Марині Миколаївні дуже милою і зворушливою. «Як я могла бути така? Невже ця дівчинка могла викликати в мені таку образу?».

Марина Миколаївна згадала, як Наталка, коли вони жили разом, завжди намагалася допомогти, не чекаючи, поки її про цю допомогу попросять, і жодного разу не нагрубила у відповідь на їдкі причіпки свекрухи.

Кілька разів мати намагалася додзвонитися до сина, та його телефон не відповідав.

Жінка не вагалася. І мови бути не могло, щоб молода мати та новонароджена внучка жили в старенькому, маленькому будиночку, де немає навіть гарячої води.

З пологового будинку Марина Миколаївна привезла Наталку та маленьку Світланку до себе. Новоявлена бабуся навіть припустити не могла, скільки задоволення її принесе вибір та купівля дитячих речей, ліжечка. Роки, ніби злетіли з плечей жінки і вона почувала себе важливою, потрібною та енергійною.

Олег проявився лише за місяць

– Тобі не соромно?! Як ти міг вчинити з Наталкою так? Так я тебе виховала?! Кинути вагітну жінку може лише останній негідник.

Докори матері Олегові припали не до душі, ще більше йому не сподобалося, що мати взяла колишню невістку та онуку до себе. Він заявив, що житиме так, як вважає потрібним. А Наталя з дитиною мають з’їхати.

Від хвилювання Марині Миколаївні стало зле, її забрала швидка.

Поки вона лежала в палаті, Наталка з дочкою відвідували її щодня. Олег на той час поїхав назад до нової нареченої. Справами матері цікавився лише зрідка телефонуючи їй. Але Марина Миколаївна і сама не мала великого бажання спілкуватися із сином.

Події останнього часу переконали її переоцінити людей. З палати Марина Миколаївна вийшла наприкінці літа. Зустрічали її Наталка та Світланка. Відчуваюча слабкість від довгого постільного режиму Марина Миколаївна запропонувала трохи посидіти в парку. Присівши на лаву свекруха і невістка з розчуленням спостерігали за Світланкою, що спала в колисці.

– Наталю, ти пробач мені, стару не розумну. Як згадаю, скільки я тобі зробила, стає дуже соромно. Зрозумій, що Олег був єдиною втіхою в моєму житті. Бажаючи для нього найкращого, я не зуміла розглянути в тобі переваг. Навіть вважала, що ти з розрахунку з ним зустрічаєшся.

– Марино Миколаївно, все гаразд, заспокойтеся, Вам не можна хвилюватися.

– Ні, ні, – жінка змахнула сльози, що навернулися на очі, – я дійсно була не права. Тільки нещодавно я зрозуміла, наскільки ти мені дорога.

Обійнявши її, Наталя сказала:

– Все добре, Марино Миколаївно… все добре

Будь-яка схожість з реальними назвами чи місцями є випадковістю. Усі фото в статті є ілюстративними.